وبلاگ

گندم

دانلود رایگان کتاب بهاره سازی گندم پاییزه

کتاب بهاره سازی گندم پاییزهنویسنده دکتر سیدکمیل سیدشوربلالVERNALIZATION WINTER WHEATAUTHOR: SAYED KOMEIL SAYED SHOURBALALپیشگفتارمقابله و کنترل اثرات سوء گرمایش جهانی بر تولید محصولات کشاورزی، به ویژه در شرایط خشک و نیمه خشک، یک سوال مهم در ذهن ما ایجاد می‌کند که باید توسط کار تحقیقاتی مورد توجه قرار گیرد. در کشور ما ایران و به خصوص مناطق مرکزی آن که چندسالی است به دلیل نبود منابع آبی یا کمبود آن یا فراهم شدن منابع آبی در زمانی به غیر از زمان مناسب کشت گندم پاییزه، کشاورزان، بهره‌برداران، کارشناسان و محققین بخش کشاورزی را با مشکل بزرگی مواجه کرده است. بدین صورت که کشت گندم پاییزه در بهار با همان عملکرد به یکی از معضلات روز کشاورزان و محققین این بخش بدل شده است. لذا ارائه راهکاری جهت کشت گندم در خارج از فصل پاییز با عملکرد قابل قبول از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. گندم بالاترین سهم را در کل سطح اراضی زیر کشت کشور به خود اختصاص داده است و یک کالای تجاری بین المللی به شمار می‌آید، زیرا بالغ بر یک پنجم تولید آن در جهان مبادله می‌شود. تولید گندم در سال 2016 نسبت به 2015 با کاهش 4/1 درصد (1/10 میلیون تن) مواجه شده است که علت کاهش عملکرد در اروپا، کاهش سطح زیر کشت و در آفریقا خشکی آب و هوا برآورد شده است. در آسیا، تولید گندم در سال 2016 نسبت به سال 2015 با کاهش عملکرد 6/2 درصد مواجه شده است که علت اصلی آن خشکسالی می‌باشد. در سالیان اخیر کاهش عملکرد گندم پاییزه بدلیل خشکسالی بسیار مشهود بوده است و با توجه به نبود منبع مناسب در زمینه بهاره سازی گندم پاییزه بر آن شدم تا در کتاب حاضر برای اولین بار بهاره سازی گندم پاییزه و روش‌های مختلف بهاره سازی بر پایه تنظیم کننده‌های رشد گیاهی و جدیدترین آزمایشات صورت گرفته توسط اینجانب و سایر محققین را در اختیار کشاورزان، دانشجویان و محققان کشور قرار دهم تا با توجه به نیاز کشور به این غله مهم کمک به افزایش سطح کشت و عملکرد آن در هکتار شود. ضمن تشکر و ﻗﺪرداﻧﻲ از همه خوانندگان عزیز، تقاضا دارم تا در صورت مواجهه با اشکالاتی از نظر علمی، تفسیر یا تشریح نکات و یا اصول نگارش و تایپ به اطلاع اینجانب برسانند.                                                                                     سیدکمیل سیدشوربلال                                                                                    زمستان 1398دانلود رایگان کتاب بهاره سازی گندم پاییزهدریافت
نوشته شده توسط مدیر سایت
اخبار

کاملینا

Camelina sativa (L.)کاملینا دانه روغنی با تحمل خشکی بالابا توجه به کمبود منابع آبی در سالیان اخیر کشت گیاهان جایگزین غلات پاییزه یا در تناوب با آنها یکی از راهکارهای مدیریتی کاهش مصرف آب می باشد. گیاه کاملیا با عملکرد اقتصادی رضایت بخش یکی از راهکار های مدیریتی مهم برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی است. كاملینا می تواند به عنوان گزینه مناسبی در تناوب با غلات پاییزه باشد. تناوب این گیاه با گندم و دیگر غلات، جهت افزایش كیفیت و حاصلخیزی خاک مفید است. كاملینا بومی اروپا و آسیای جنوبی است و بیش از چهار هزار سال است كه در مناطق مختلف جهان كشت می شود. این گیاه یکی از قدیمی ترین محصولات دانه روغنی است كه از كل پتانسیل آن استفاده نشده، اما در دهه اخیر به دلیل خواص منحصر به فرد و كیفیت زراعی مطلوب، كشت و كار آن رایج گردیده است. در حال حاضر این گیاه در آسیا، اروپا و شمال آمریکا كشت می گردد.در ایران رقم سهیل گیاه کاملینا معرفی شده است این رقم در بسیاری از استان های كشور در شرایط دیم و به صورت پاییزه كشت شده و عملکرد رضایت بخشی داشته است. آزمایشهای سازگاری این رقم در استان های اردبیل، همدان، ایلام، كرمانشاه، البرز، خراسان رضوی، خوزستان، خراسان جنوبی، كردستان، فارس، اصفهان و بوشهر نتایج موفقیت آمیزی را نشان داده است.شرایط مورد نیاز و دوره رشدی کاملیناكاملینا به خوبی در آب و هوای سرد و معتدل و خاک سبک و متوسط رشد می كند. این گیاه در خاک های لومی و شنی با كمترین حاصلخیزی و بدون استفاده از حشره كش ها رشد می كند. این گیاه تحمل بالایی به گرما و خشکی و مقاومت خوبی به ریزش دارد . همچنین این گیاه محصولی با دوره رشد كوتاه و دوره رشدی 85 تا ۱۱۰روز است (در شرایط كشت بهاره). بذر كاملینا می تواند در دمای یک درجه سانتیگراد جوانه بزند و گیاهان جوان به دمای زیر صفر و یخبندان مقاومت نشان می دهند. بنابراین تحمل به سرما، بذرپاشی در پاییز و اوایل بهار را تسهیل می كند. پی اچ مناسب برای کشت ۵/۸ تا ۸ می باشد.آماده سازی زمین برای کشت کاملینابا توجه به این كه بذر كاملینا ریز می باشد، تهیه بستر بذر مناسب جهت سبز یکنواخت و ایجاد تراكم بوته كافی، از اقدامات اولیه برای رسیدن به عملکرد بالا می باشد؛ كه این كار با ایجاد پوشش گیاهی یکنواخت و كافی در مزرعه برای استفاده بهینه از شرایط محیطی فراهم می شود . به منظور كشت كاملینا بعد از برداشت محصول قبلی، در صورت نیاز و امکان، می بایست زمین مورد نظر آبیاری گردیده و پس از رویش علف های هرز و رسیدن به رطوبت مناسب، شخم زده شود. قبل از كشت جهت خرد شدن كلوخ ها و بقایای محصول قبلی و همچنین یکنواختی خاک مزرعه، توصیه می گردد، زمین مورد نظر دیسک و ماله زده شود.تاریخ کاشت کاملیناكشت كاملینا باید در تاریخ كاشت توصیه شده منطقه انجام شود. كشت در تاریخ مناسب باعث می شود بوته كاملینا قبل از آغاز سرمای پاییزه به مرحله 6-8 برگی رسیده و وارد مرحله روزت شده و تحمل مناسبی به سرما پیدا نماید. عدم رعایت تاریخ كاشت مناسب در مناطق گرم به به دلیل كوتاه شدن دوره رشد و مواجه شدن با گرمای اواخر فصل، باع افت شدید عملکرد دانه می شود. تأخیركشت در مناطق گرمسیر نیز اگر چه از نظر سرمازدگی مشکل چندانی ایجاد نمی كند ولی به علت برخورد مرحله حساس دانه بندی گیاه با گرمای شدید، موجب كاهش چشمگیر عملکرد می شود. در مناطق معتدل و سرد، كشت در دهه اول آبان ماه (در صورت بارندگی) و قبل از آغاز بارندگی های پاییزه، تاریخ كشت به موقع و مناسبی است كه برای كاملینا توصیه می شود. كاملینا برخلاف كلزا حساسیت زیادی به تاریخ كشت نداشته و نیاز سرمایی ندارد؛ اما تحمل بالایی به سرما دارد.تراکم بوته و میزان بذر مصرفیبذر كاملینا نسبتاً ریز است و معمولاً وزن هزار دانه آن بین 0/8 تا 1/2 گرم می باشد. جهت کشت كاملینا میزان بذر مصرفی را طوری تنظیم می كنند كه تراكم مناسب و یکسانی در سطح مزرعه ایجاد گردد. این تراكم بین 200 تا 400 بوته در متر مربع است. از نظر وزنی میزان بذر مصرفی در شرایط مطلوب آماده سازی زمین، بین 4 تا 6 كیلو گرم در هکتار در نظر می گیرند اما در صورت غیریکنواختی زمین تا 10 كیلوگرم در هکتار قابل افزایش است.رقم مناسب کشتتنها رقم موجود در ایران رقم سهیل می باشد كه سازگاری مناسبی را با اقلیم های مختلف كشور نشان داده است . نکته كلیدی در استفاده این رقم رعایت عمق كاشت و تاریخ كاشت مناسب برای هر منطقه است كه در قسمت های قبل به آن اشاره شد.تیپ رشدبینابینمیانگین ارتفاع بوته88 سانتی متررنگ دانهنارنجی و طلاییمیانگین وزن هزار دانهحدود 1 گرمواکنش به ریزشمتحملمیانگین تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک170متوسط عملکرد در آزمایشات1200 کیلوگرم در هکتارمتوسط میزان روغن35 درصدمتوسط میزان امگا 336درصدبرخی مشخصات زراعی رقم سهیلروش کاشت کاملینابا توجه به دانه ریز بودن كاملینا به طور كلی كشت با استفاده ریز دانه كارها، به خصوص یونجه كارها انجام می گیرد. كاشت دستی نیز در صورت به كارگیری دقت بالا در تقسیم بذور در مساحت های بالا امکان پذیر است. جهت افزایش یکنواختی سبز مزرعه و افزایش سرعت رشد بوته، بایسای بذر در عمق ۰/۵ تا ۱ سانتب متی خاک کشت شود. فاصله خطوط بین ۱۵تا ۳۰ سانتیمتر مناسب است. در صورتی كه فاصله خطوط كشت حدود ۱۵سانتیمتر باشد، هجوم علف هرز كمتری مشاهده می گردد . رعایت عمق كاشت نکته كلیدی در كاشت این گیاه می باشد. پیشنهاد می شود بذور ابتدا روی سطح خاک به صورت سقوط آزاد (ترجیحا با دستگاه ریزدانه كار) ریخته شود سپس توسط زنجیر آهنی یا الوار چوبی و یا هر وسیله دیگری تعبیه شده پشت دستگاه كارنده در سطح زمین كشت شده، كشیده شود به طوریكه بذور به صورت سطحی با خاک مخلوط شوند.نیاز کودی کاملینابه طوركلی نیازهای كودی كاملینا پایین است. این گیاه برای رشد به نهاده هایی از جملاه كودهای شیمیایی و سموم آفت كش كمتری نیاز دارد و بسته به حاصلخیزی زمین، ممکن است هیچگونه كودی نیاز نداشته باشد چرا كه اساساً گیاه كم توقعی است. با این حال قبل از كشت، آزمایش خاک برای تعیین نیازهای كود توصیه می شود. این گیاه مانند دیگر محصولات زراعی خانواده براسیکا (هم خانواده كلزا)، به كود نیتروژن، گوگرد و فسفر نیاز دارد. در كاملینای بهاره تعداد ساقه های بارور و درصد خورجین ها با كاربرد كود نیتروژن افزایش می یابد. گیاه كاملینا فصل زرعی كوتاهی دارد و نیاز به مقادار متوسطی از نیتروژن دارد. با این وجود فرمول كودی: ازت (حدود ۷۰ تا ۱۱۰كیلوگرم در هکتار به صورت خالص)، فسفات (حدود ۵۰ كیلوگرم در هکتار به صورت خالص) و پتاسیم ( ۵۰ كیلوگرم درهکتار به صورت خالص) را می توان توصیه كرد.آبیاری تکمیلیهمانطور كه اشاره شد نیاز آبی كاملینا نسبتا پایین بوده و به صورت دیم قابل كشت است. رشد سریع بهاره این گیاه و استفاده بهینه از بارندگی های آخر فصل نیز از جمله دلایلی است كه بتوان به صورت دیم این گیاه را كشت كرد. حساس ترین مرحله رشد كاملینا به تنش خشکی برای تولید دانه مرحله خورجین دهی و پر شدن دانه می باشد. بنابراین در صورت دسترسی به منابع آبی، با انجام آبیاری تکمیلی در مراحل مراحل ساقه دهی تا پرشدن دانه می توان افزایش عملکرد تا ۲تن در هکتار را انتظار داشت. عملکرد دانه كاملینا در شرایط دیم و در صورت رعایت اصول كاشت و همچنین مقدار و پراكنش مناسب بارندگی، ۰/۸ تا ۱/۲ تن در هکتار گزارش شده است.علف های هرزكنترل علف های هرز به ویژه علف های هرز هم خانواده در زراعت كاملینا با توجه به خسارت مستقیم روی عملکرد دانه و تأثیر نامطلوب بر كیفیت دانه آنها باعث كاهش كیفیت روغن تولیدی می شود، به همین دلیل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. البته مطالعات نشان داده اند كه كاملینا دارای خاصایت آللوپاتی بوده و در صورت وجود تراكم مناسب مزرعه تا حد بسیار زیادی علف های هرز كنترل می شوند. برای كنترل علف های هرز باریک برگ استفاده از علف كش های گالانات ( 2 لیتر در هکتار)، سوپرگالانت ( 750میلی لیتر در هکتار)، نابواس ( 3 لیتر در هکتار) و فوكوس (2 لیتر در هکتار) از مرحله 3 برگی تا روزت كامل كاملینا توصیه می شود. در دماهای روزانه پایین تر از 10 درجه سانتیگراد و دما ی شابانه پایین تر از 2 درجه سانتیگراد تأثیر كاربرد علفکش نابواس كمتر و سوپرگالانت بیشتر از سایر علفکش ها است.برای كنترل علفهای هرز پهن برگ می توان از علفکش كلوپیرالید یا لونترل )كه علفکش اختصاصی مازار1 لیتر در هکتار استفاده كرد. زمان كاربرد این علفکش در كاملینا طی مرحله / 1 تا 8 / كلزا است( به میزان 62 تا 6 برگی است.آفات و بیماری ها کاملینابا توجه به جدید بودن كشت و كار این گیاه تا كنون بیماری یا آفتای در ایاران مشاهده نشده است. سفید داخلی روی گیاه كاملینا در شمال غربی اقیانوس آرام و مونتانا مشاهده شده است. سفید داخلی یک بیماری قارچی بذرزاد است. دانه های دارای این بیماری جدا و برای سال های بعدی انبار نمی شود. گیاه كاملینا مستعد ابتلا به قارچ پوسیدگی ساقه بیماری اسکلروتنیا است اما گزارش شیوع آن نادر است. این آلودگی ساقه گیاه را تضعیف می كند، این بیماری بسیاری از محصولات دیگر، از جملاه : آفتابگردان، سیب زمینی، گلرنگ، لوبیا، نخود فرنگی و یونجه را آلوده می كند و معمولاً با تناوب زراعی كنترل می شود. برای جلوگیری از مشکلات بیماری های بالقوه، كاملینا باید با غلات پاییزه به صورت چرخشی كشت شود و كاملینا نباید بعد از كلزا یا خردل كشت شود.برداشت کاملینازمانی كه ۸۵ تا ۹۰درصد دانه های خورجین های ساقه اصلی و شاخه های اولیه به رنگ قهوه ای روشن یا تیره متمایل شدند، می توان محصول را با كمباین برداشت نمود. كاملینا را میتوان با كمبا ین دارای هد برداشت غلات و كلزا برداشت كرد. اما به دلیل ریزی بذر لازم است تا تنظیمات لازم را جهات كاهش هدررفت انجام داد. از جمله تنظیمات می توان به كاهش فاصله كوبنده و ضدكوبنده و تنظیم باد خروجی اشاره نمود. برداشت كاملینا زمانی كه رطوبت دانه ها حدود ۱۰درصد باشد انجام می گیرد.منبعوزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور دستورالعمل فنیکشت دانه روغنی کاملینا در مناطق مختلف کشور
نوشته شده توسط مدیر سایت